Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2020

‘Wetenschap kan een verontrustende ervaring zijn’

Hannah Achterbosch

Wetenschapshistoricus Lorraine Daston hoopt dat het vertrouwen in de wetenschap door de coronapandemie wordt hersteld. Maar dan moeten we wel leren omgaan met onzekerheid.

Nu de wereldbevolking door de Covid-19- pandemie plotsklaps in een experimentele onderzoeksgroep is veranderd, lijkt scepticisme jegens de wetenschap weer plaats te maken voor vertrouwen. Na tientallen jaren van achterdocht verschenen wetenschappers zij aan zij met wereldleiders op persconferenties. We lijken blij om weer op de wetenschap te kunnen bouwen.

Dat herstel van vertrouwen is goed nieuws, vindt wetenschapshistoricus en -filosoof Lorraine Daston, directeur emerita van het Berlijnse Max Planck Instituut voor Wetenschapsgeschiedenis. De pandemie leert ons volgens haar dat de samenleving de wetenschap nodig heeft. Die laat zich nu bovendien van haar beste kant zien: ‘Wetenschappers hebben hun normaal zo competitieve houding aan de wilgen gehangen en gedragen zich als een goed functionerende internationale gemeenschap – in schril contrast met de “ieder voor zich”-mentaliteit van natiestaten.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden