Home ‘Wetenschap kan een verontrustende ervaring zijn’

‘Wetenschap kan een verontrustende ervaring zijn’

Door Hannah Achterbosch op 24 september 2020

‘Wetenschap kan een verontrustende ervaring zijn’
Cover van 10-2020
10-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Wetenschapshistoricus Lorraine Daston hoopt dat het vertrouwen in de wetenschap door de coronapandemie wordt hersteld. Maar dan moeten we wel leren omgaan met onzekerheid.

Nu de wereldbevolking door de Covid-19- pandemie plotsklaps in een experimentele onderzoeksgroep is veranderd, lijkt scepticisme jegens de wetenschap weer plaats te maken voor vertrouwen. Na tientallen jaren van achterdocht verschenen wetenschappers zij aan zij met wereldleiders op persconferenties. We lijken blij om weer op de wetenschap te kunnen bouwen.

Dat herstel van vertrouwen is goed nieuws, vindt wetenschapshistoricus en -filosoof Lorraine Daston, directeur emerita van het Berlijnse Max Planck Instituut voor Wetenschapsgeschiedenis. De pandemie leert ons volgens haar dat de samenleving de wetenschap nodig heeft. Die laat zich nu bovendien van haar beste kant zien: ‘Wetenschappers hebben hun normaal zo competitieve houding aan de wilgen gehangen en gedragen zich als een goed functionerende internationale gemeenschap – in schril contrast met de “ieder voor zich”-mentaliteit van natiestaten.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.