Home Weekendlijstje: 5 boekentips van filosofen

Weekendlijstje: 5 boekentips van filosofen

Door Hannah Achterbosch op 26 juni 2015

Weekendlijstje: 5 boekentips van filosofen

De zomer is in volle gang. Als u straks bij het zwembad ligt of aan de campingtafel zit, wilt u vast wat te lezen hebben. Daarom zet Filosofie Magazine alvast vijf boekentips op een rij.

1. Bekentenissen van Zeno – Italo Svevo

Filosoof en schrijver Frank Meester: ‘Schrijf alles op! Ik wil wedden dat u op die manier een volledig beeld van uzelf krijgt’, zegt de psychoanalyticus die Zeno raadpleegt om van zijn rookverslaving af te komen. Zeno gaat meteen aan de slag. Hij komt uiteindelijk niet van het roken af, maar krijgt wel vrede met zijn verslaving. Ontspannende vakantieliteratuur, die je milder stemt over je eigen gebreken.

2. Het verhaal van Aeneas – Vergilius

Filosofie Magazine-redacteur Leon Heuts: Wie tussen de ruïnes van het Forum Romanum de antieke geest wil ontwaren, moet de Aeneis van Vergilius meenemen. Het dichtwerk en het verhaal erachter laten zien wat het Oude Rome zowel groots als kleinzielig maakte. Vergilius doet dat door een Latijnse versie te schrijven van de Ilias en de Odyssee.

3. Op zoek naar de verloren tijd – Marcel Proust

Cultuurjournalist en schrijver Marco Kamphuis: Bij geen enkele andere schrijver roep ik zo vaak uit: ‘Ja, zo is het!’ als bij Marcel Proust. De meer ingewikkelde gewaarwordingen, die in mijn geest nooit helemaal aan de oppervlakte zijn gekomen, zijn gelukkig wél tot het uitzonderlijk scherpe bewustzijn van Proust doorgedrongen, en hij heeft ze ook nog briljant geformuleerd.

4. De gedaanteverwisseling – Franz Kafka

Ex-stagiair bij Filosofie MagazineThomas Rietstra: De handelsreiziger Gregor Samsa wordt op een dag wakker en blijkt in een gigantische kever veranderd te zijn. Zijn verschijning is vreeswekkend en Gregor is gedoemd om rond te kruipen in zijn kamer. Franz Kafka beschrijft humoristisch en meelijwekkend hoe de arme Gregor vecht tegen de onredelijkheid van zijn onvermijdelijke lot.

5. Oblomov – Ivan Gontsjarov

Filosoof en publicist Sebastien Valkenberg: ‘De wereld is een hel’, zei Schopenhauer. De remedie: stoppen met willen. Koester geen enkele ambitie meer. Die raad lijkt Oblomov, een Russische edelman, ter harte te hebben genomen. Hij is de personificatie van de lusteloosheid. De eerste 150 pagina’s van het boek komt hij zelfs zijn bed niet uit. En toch vervelen die pagina’s geen moment – als dat geen aanbeveling is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.