Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021 [favorite_button]

Wat een verademing, de bureaucratie!

Marjan Slob

Als Marjan Slob op station Hollandsche Rading ruzie krijgt met een apparaat vergeet ze in haar woede haast wat bureaucratie maatschappelijk allemaal heeft opgeleverd. Ze herpakt zich, alleen vreest ze de technologisering.

Vroege ochtend, station Hollandsche Rading. Straks zal ik een workshop geven in een landhuis ergens in de bossen verderop – een kort ritje met de OV-fiets. Er zijn volop OV-fietsen beschikbaar in de fietscarrousel die ik met mijn OV-chipkaart zou kunnen openmaken – vanochtend thuis allemaal nog gecheckt. Ik vind de carrousel verscholen tussen de struiken. Als ik mijn pasje voor het laseroog houd gebeurt er niets. Digitale letters melden dat het apparaat buiten werking is. Ik kijk om me heen. Niemand te zien op het kleine, onbemenste station waar alle transacties verlopen via apparaten. Een sticker vermeldt een telefoonnummer dat gebeld kan worden bij storingen. Met koude vingers typ ik het nummer in. Er volgt een lang keuzemenu met opties die aan mijn probleem voorbijgaan. Ten slotte krijg ik een mens aan de lijn. Ik leg de jonge vrouw de situatie uit. Ze vraagt waar Hollandsche Rading ligt, en raadt me aan om op de meldknop te drukken (die is er niet) of anders om hulp te vragen aan iemand in de buurt (die zie ik niet).

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden