Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2016

Wat doen getallen met ons?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

We leven in een tijdperk van machtige cijfers. Geven die ons alleen maar meer inzicht, vraagt Jeroen Hopster zich af, of scheppen ze ook een nieuwe wereld? En hoe wenselijk is dat? 

Targets op de werkvloer, peilingen in de politiek en citatie-aantallen in de wetenschap: steeds vaker zijn getal en statistiek maatgevend. In berichtgeving over de vluchtelingencrisis duikelen de percentages over elkaar heen; niet zelden in schijnbare tegenspraak. Bij complexe vraagstukken is de input van een berekening – wat vinden wij belangrijk genoeg om mee te wegen in de calculus? – minstens zo interessant als het getal dat eruit rolt.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden