Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2019

Wantrouw politici als ze niet hypocriet zijn

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Volgens politiek denker Thomas Hobbes hoort hypocrisie bij elke vorm van politiek en is daar geheel niets kwalijks aan. Hobbes leert ons met andere ogen te kijken naar ‘draaiende’ politici.

Wij maken politici vaak uit voor hypocriet, en politici onderling doen dat trouwens net zo goed. Iemand betichten van hypocrisie is een effectieve manier om hem of haar als politiek tegenstander af te serveren. En het is vaak een stuk makkelijker dan ingaan op de argumenten van je rivaal. Een van de beroemdste voorbeelden uit de recente Nederlandse politieke geschiedenis: ‘U draait en u bent niet eerlijk’, zei Jan Peter Balkenende tegen Wouter Bos tijdens een radiodebat, waarmee hij hem handig wegzette als hypocriet. Vervolgens bleef het CDA Bos als hypocriete draaikont afschilderen. En met succes. Bos’ Partij van de Arbeid lag een straatlengte voor, maar uiteindelijk werd het CDA de grootste partij. Het is zo gemakkelijk, omdat iedereen weleens hypocriet is in de politiek. Als lid van een politieke partij of van de regering moet je nu eenmaal soms standpunten verdedigen waar je niet helemaal achter staat.

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Jenna Arts

Moeten we dan maar elke vorm van hypocrisie door de vingers zien in de politiek? De zeventiende-eeuwse Britse filosoof Thomas Hobbes zat in zijn tijd ook met deze vraag. Door verschillende vormen van hypocrisie van elkaar te onderscheiden wist hij de vraag te beantwoorden. Hebben wij in deze tijd nog iets aan Hobbes’ oplossing?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden