Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2018

Waarom we de huisdieren van AI zullen worden

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Stilletjes grijpt AI al de macht. Misschien is dat helemaal niet zo erg, zegt de Engelse schrijver en hoogleraar Susan Blackmore.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?
‘Als je meer weet van artificiële intelligentie (AI), dan is er reden voor grote ongerustheid. En daarvoor hebben we Darwin nodig. Stel, er is een wezentje, wat het ook moge zijn, dat zichzelf eindeloos reproduceert, waarbij kleine variaties optreden, en stel, er is tegelijkertijd een overlevingsstrijd gaande, dan zal de volgende generatie van die wezentjes iets beter aangepast zijn aan zijn omgeving. Darwin zag het in de biologie gebeuren, maar ditzelfde principe kan overal optreden. Richard Dawkins liet in zijn boek The Selfish Gene zien dat het net zo goed voor cultuur opgaat. Al die woorden die ik nu tegen je zeg heb ik me door imitatie eigen gemaakt toen ik een baby was. In de geschiedenis van de mensheid zijn er ongelooflijk veel woorden en klanken door mensen in de mond genomen, toch hebben slechts de beste het overleefd. Die gebruiken we nu nog. En dat geldt voor alle dingen om ons heen – de tafels, de stoelen, jouw telefoon, deze kandelaar – die zijn geëvolueerd. Mensen hebben eindeloos veel ideeën, liedjes, woorden enzovoort van elkaar gekopieerd en daar iets op gevarieerd, en slechts sommige van die variaties hebben het overleefd, omdat ze beter werkten dan andere. En daardoor zijn uit al die ideeën, woorden, tafels en kandelaars slechts de voorwerpen die zich nu om ons heen bevinden geselecteerd. In de biologie gaat het om genen die zich reproduceren, in de cultuur heeft Dawkins dit memen genoemd, en volgens mij is er nu een derde niveau van evolutie gaande, dat van de temen. Wij hebben namelijk machines gemaakt die digitale informatie kopiëren, waarbij variatie optreedt en die ook weer geselecteerd wordt. We hebben ze de cloud gegeven, miljoenen servers die overal op de wereld staan. Wij denken dat we het voor onszelf hebben gedaan, maar tegelijkertijd maakt AI er gebruik van. We hebben een derde niveau van evolutie in gang gezet.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden