Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 6/2017

Waarom huisdieren onze medeburgers moeten worden

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Multiculturalist Will Kymlicka legt uit waarom huisdieren onze medeburgers behoren te zijn en we wilde dieren als soevereine naties moeten zien. ‘Voor deze filosofie moet de gehele samenleving op de schop.’

Als het aan Will Kymlicka (1962) ligt, komen we op voor de rechten van straatratten en lopen varkens voortaan gewoon buiten op straat. Onze honden en katten worden medeburgers. En die schattige hertjes op de Veluwe, die moeten we voortaan zien als een zelfstandige natie. Even wennen is het wel, het gedachtegoed van deze Canadese filosoof. Maar één ding is zeker: het debat over dierenrechten heeft hij blijvend veranderd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Bram Budel

Hoe zit dat nu precies: een hond met burgerschapsrechten? En waarom zijn wilde herten vergelijkbaar met een buitenlandse staat? Kymlicka zet zijn wondere ideeënwereld uiteen in het boek Zoopolis. A Political Theory of Animal Rights. Dat doet hij samen met zijn echtgenote en co-auteur Sue Donaldson. De baanbrekende visie leidde tot hoongelach, maar ook tot wereldwijde academische roem. In een zaal in Leusden, waar Kymlicka zojuist een lezing over de politieke status van dieren gaf, licht hij hun ideeën toe.

‘Heel kort gezegd delen Sue en ik dieren in verschillende categorieën in, elk met eigen rechten’, zegt Kymlicka. Hij spreekt rustig en beheerst, weegt zijn woorden zorgvuldig af – iets wat hij het hele interview blijft doen. ‘Dat is behoorlijk omschakelen, want voor onze filosofie moet de gehele samenleving op de schop.’ Op zijn vingers telt hij mee terwijl hij hun drie categorieën toelicht. Duim: ‘Huisdieren en boerderijdieren moeten wij zien als medeburgers.’ Wijsvinger: ‘Wilde dieren zijn vergelijkbaar met inwoners van een ander land.’ Middelvinger: ‘En dan heb je nog een tussencategorie, die wij denizens noemen. Denk aan de duiven op straat: dieren die in de buurt van mensen leven, maar niet samen met mensen. Ook zij hebben eigen rechten.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden