Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2019

Waarom de zelfhulpindustrie ons ongelukkig maakt

Gwendolyn Bolderink
Assistent van de Denker des Vaderlands

Als je niet gelukkig bent, is dat je eigen schuld. Geluk is een morele plicht geworden. Het is tijd voor een nieuw geluksideaal, vindt Carl Cederström. Plus: op Blue Monday - de meest deprimerende dag van het jaar - gingen wij live in gesprek met Cederström. Bekijk het video-interview hier

Carl Cederström (1980) is geen leunstoelfilosoof die van een afstandje een onderwerp analyseert. Of liever: dat is hij niet meer. Op zijn boek The Wellness Syndrome (2015) kreeg hij de kritiek dat hij van alles kon beweren over de zelfhulpindustrie, maar had hij zelf ook maar één van de adviezen ooit getest?

Met zijn volgende boek besloot hij het anders aan te pakken: in Desperately Seeking Self-improvement. A Year inside the Optimization Movement (2017) past de jonge Zweedse denker, verbonden aan de Stockholm Business School, een jaar lang verschillende zelfverbeteringstechnieken toe in zijn eigen leven. Elke maand wijdt hij aan een ander doel – januari staat in het teken van productiviteit, in februari is zijn lichaam aan de beurt, en in juni neemt hij zijn seksleven onder handen.

In zijn onlangs in het Nederlands verschenen boek Ons geluksideaal. Een nieuwe blik op een versleten idee (2018) gaat hij nogmaals de strijd aan met de zelfhulpindustrie – en vooral met het antwoord dat die industrie geeft op onze zoektocht naar geluk. In een hotellobby in Amsterdam vertelt hij wat er mankeert aan die moderne visie op geluk.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden