Home Vragenderwijs: ‘Je moet uit het leven halen wat erin zit’

Vragenderwijs: ‘Je moet uit het leven halen wat erin zit’

Door Vragenderwijs: ‘Je moet uit het leven halen wat erin zit’ en Elke Wiss op 22 oktober 2021

Cover van 11-2021
11-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Elke Wiss is praktisch filosoof en stelt hier elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.

Volgens mij was ik een jaar of negen toen ik mijn opa het hoorde zeggen. Goedbedoeld en wijze woorden en alles, maar het klonk me toch wat eigenaardig in de oren. Ik dacht: hoe weet ik nu wat er in dat leven zit, en hoe ik het eruit kan halen? Heeft iemand daar een gebruiksaanwijzing voor alstublieft?

Ook nu struikel ik nog weleens over deze vage aanbeveling, vaak in een veeleisender variant: je moet álles uit het leven halen wat erin zit!

Ik vraag me dan af of je daar niet heel moe van wordt, van dat alles dat je maar uit het leven moet halen. En van wie dat moet. En wat de consequenties zijn als ik er niet aan voldoe – dat moeten, dat alles, het leven en dat eruit halen.

Soms betrap ik mezelf erop dat ik mezelf die vraag stel: ben ik er nu, op dit moment, wel alles uit aan het halen wat erin zit? Loop ik in de Efteling met mijn familie, roetsj ik in een achtbaan naar beneden en bedenk dan: is dit zo’n moment waarop ik eruit haal wat erin zit? Ik denk dan graag van wel. Voel ik me dan goed over mezelf? Ja. Maar op andere momenten, wanneer ik mezelf lui met een zak pindarotsjes op de bank drapeer, zit die zin me behoorlijk in de weg. Ik zou nu eigenlijk uit het leven moeten halen wat erin zit, denk ik dan, vlak voor ik een nieuw pindarotsje in mijn mond stop.

Als je er alles uit moet halen, dan toch ook teleurstelling?

Of is zo’n lui-doelloos-pindarotsje-bankdrapeermoment óók eruit halen wat erin zit? Als je er álles uit moet halen, dan toch niet alleen de actie, de successen en jubelmomenten, maar ook verdriet, teleurstelling, doelloosheid, Netflix en pindarotsjes, lijkt me. Alles is immers allesomvattend, dan kun je niet selectief zijn.

Kún je eigenlijk uit het leven halen wat erin zit? Of moet je je verzoenen met het gegeven dat er dingen zijn die je sowieso nooit zult meemaken? Is dit advies slechts een onschuldige oproep tot actie? Of klampen we ons wellicht vooral vast aan het idee dat we alles uit het leven kunnen halen voor een beetje existentiële geruststelling?

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer