Home Voor op het nachtkastje van Bush en Chirac

Voor op het nachtkastje van Bush en Chirac

Door Huub van Baar op 19 januari 2005

01-2005 Filosofie magazine Lees het magazine

De slechte verhoudingen tussen Amerika en Europa getuigen volgens Timothy Garton Ash vooral van het nationalisme van beide machtsblokken. Want, zegt Ash, echte verschillen zijn er nauwelijks.

Tot voor kort was Timothy Garton Ash vooral de gevierde Britse historicus en intellectueel die in boeken als The Uses of Adversity en We The People verfrissende analyses gaf van Oost-Europa ten tijde van de grote omwentelingen. Altijd ging het hem daarbij om het schrijven van wat hij wel de ‘history of the present’ noemde. In Free World waagt Garton Ash zich opnieuw aan een geschiedschrijving van het heden, maar deze keer heeft hij de blik 180 graden gedraaid en gericht op de Amerikaans-Europese verhoudingen. Onherroepelijk roept deze blikverschuiving de vraag op die doctor Klavan, de door Van Kooten en De Bie vereeuwigde ‘Oost-Europa-deskundige’, begin jaren negentig stelde: is het niet een ‘heel griezelige’ ontwikkeling dat er na de val van de Muur geen droog brood meer te verdienen is met Oost-Europa-deskundigheid?
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer