Home Verdriet maakt iets nieuws mogelijk

Verdriet maakt iets nieuws mogelijk

Door Ben Schomakers op 25 april 2019

Verdriet maakt iets nieuws mogelijk
Cover van 05-2019
05-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Denkers hebben altijd onthechtingsconstructies bedacht om verdriet te vermijden. Filosoof Ben Schomakers raadt dat af. Verdriet is in zijn ogen een weg van transformatie, een opening naar een nieuwe uitdrukking van onszelf.

We hebben het moeilijk met verdriet. En dat is nooit anders geweest. Soms is verdriet extreem en drijft het ons de grenzen van het leven over. Antigone, de verweesde dochter van Oedipus, wilde niet langer leven met de pijn om degenen die uit haar leven weg geroofd waren: haar vader, haar moeder, haar broers. Haar ziel was al met de doden, haar lichaam woonde nog op aarde. In de schaduw van de oorlogen van de afgelopen eeuw hebben vele overlevenden gewankeld in de leegte van de afwezigheid, en niet weinigen zijn alleen en moedeloos gevallen. Verlaten zijn, alleen zijn – de pijn die dat geeft is soms te zwaar.

Eigenlijk is verdriet altijd extreem. Elk verlies van iemand of ook iets – een project – waarvan we houden, ontregelt het leven, elk verlies dwingt ons tot herijking en antwoord, elk verlies dwingt ons ook tot afscheid. Verdriet is afscheid, en afscheid nemen doen we niet graag. We gaan iets missen, en dat is onaangenaam, verwarrend en vaak beschadigend en pijnlijk.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.