Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2017

Toeval misleidt en inspireert

Alexandra van Ditmars

Waarom denken we zo snel dat iets geen toeval kan zijn? Over toeval als misleiding, maar ook over toeval dat ons kan inspireren en tot verwondering kan aanzetten.

Herinnert u zich nog de dag dat paus Benedictus zijn aftreden bekendmaakte, ruim vier jaar geleden? Op die dag pakten donkere wolken zich samen boven het Vaticaan, en werd de Sint-Pieter getroffen door de bliksem. Een Italiaanse persfotograaf legde het moment vast. Zijn foto toont een onheilspellend beeld van een paarszwarte hemel met een ontzagwekkende bliksemschicht, die precies op het moment dat de camera klikt de basiliek raakt. ‘Een teken van boven!’ gonsde het al snel in de straten. Want dit kon toch geen toeval zijn? Dat valt te betwijfelen, staat te lezen in de nieuwe editie van Wijsgerig Perspectief.

Het filosofische kwartaaltijdschrift richt zich ditmaal volledig op het thema ‘toeval’, waar vier lange essays aan gewijd zijn. Over bovenstaand voorbeeld schrijft Jeroen Hopster in het voorwoord dat toeval als toeval herkennen enige oefening vergt. Onze intuïtie fluistert ons bij gebeurtenissen die ogenschijnlijk sporen van ontwerp vertonen al snel in: ‘Dat kán geen toeval zijn.’ ‘Hoe kunnen wij de toevalligheid van een gebeurtenis op waarde schatten, zonder daar meteen een bovennatuurlijke betekenis aan te hechten, of verdekte samenzwering in te herkennen?’ 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden