Home Stine Jensen: Ont-koppelen

Stine Jensen: Ont-koppelen

Door Stine Jensen op 26 oktober 2016

Cover van 11-2016
11-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Er draait deze maand een wonderschone film in de bioscoop: L’economie du couple. Hij gaat over een vechtscheiding. Waar ze over vechten? Over geld. Zij heeft het huis betaald waarin ze samen met hun twee kinderen wonen. Maar hij heeft het opgeknapt en al zijn liefde erin gestopt. Kun je die liefde in geld uitdrukken? Intussen zijn er twee prachtige meisjes die elke dag naar school moeten, naar voetbal gebracht, moeten eten. 

Het is een ingewikkelde machtsstrijd, die ruzies over het huis en het geld. Ergens heb ik weleens gehoord dat ruzies nooit over geld gaan of over vuilniszakken of de afwas. Ze gaan in feite over aandacht, aanwezigheid, aanraking en aardig zijn (de vier a’s van een relatie). Toch krijg je in deze film de indruk dat gesprekken over geld voor een deel ook echt over dat geld gaan. Het gekke is alleen dat wat eerder geen probleem was, of alleen een sluimerend probleem, nu zulke proporties heeft aangenomen dat twee mensen elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Via het gesprek over geld typeren de bijna exen elkaar (‘Ik zorgde altijd voor het inkomen, zodat de meisjes naar hun hobby’s kunnen terwijl jij aan het hobby’en was’, of: ‘Geld dat door mijn moeder aan ons is gegeven is niet van jou’). 
Het is een film die zich op één locatie afspeelt (het strijdveld: het huis) en waarin enorm veel gepraat wordt. Nou ja, gepraat… De film is eigenlijk één lange ruzie. Dat klinkt misschien niet als een warme aanbeveling, maar toch is het een prachtfilm. Dat komt door één moment waarbij je als kijker breekt (bij mij ging althans een kraan tranen open die niet meer te stoppen was). De kinderen hebben hun lievelingsmuziek opstaan, en trekken aan papa’s en mama’s hand. Er zal gedanst worden. En ze dansen. De dochters houden de handen van hun ouders vast, en daarna laten ze los, en danst het stel – bijna definitief exen – met elkaar. Alles komt bij elkaar: twee mensen die ooit van elkaar hielden, maar opgehouden zijn elkaar aan te raken. Twee mensen die de tijd en het tij niet kunnen keren. Je voelt hun kwetsbaarheid. De ruzies over geld gaan niet over geld. Ze gaan erover dat ze uit elkaar gaan, maar nog niet willen weten hoe. 
Het wemelt in onze cultuur van dating-apps, datingtips en datingcursussen. We weten hoe je de liefde aanmaakt. Maar hoe ont-koppel je? Waarom zijn er zoveel vechtscheidingen? Waarom wordt er gevochten, en waar is plek voor kwetsbaarheid? Eduardo Giacometti vroeg zich ooit af: ‘Waar is de waarheid, waar is de leugen: in de liefde die begint of in de liefde die eindigt?’ L’economie du couple vangt het kwetsbare breekpunt, ergens voorbij het lange midden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.