Home Stine Jensen: Hardcore ­hebberigheid

Stine Jensen: Hardcore ­hebberigheid

Door Stine Jensen op 20 augustus 2018

Stine Jensen: Hardcore ­hebberigheid
Cover van 09-2018
09-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Van de zeven hoofdzonden, geprezen in het zomernummer van Filosofie Magazine, is hebzucht mij het meest vertrouwd. Ik fleur disproportioneel op van een gratis goodiebag, heb zes regenjassen, en altijd een angstvallige voorraad chocola (‘Willen jullie meer of minder chocola? Meer! Meer! Meer!’). Mijn meest irrationele hebzucht betreft boeken – fysieke boeken. Het is helemaal niet handig, want ruimterovend en milieu-onvriendelijk, maar ik hou van het boek.

Omdat boeken tegenwoordig belachelijk duur zijn (het is het enige product dat ik nog weleens snuivend omreken naar guldens voor het shockeffect – 50 gulden!) probeer ik via andere wegen weleens boeken te bemachtigen. Deze aanvragen kan ik met een rein geweten doen, want ik schrijf vaak en veel over boeken. Binnenkort gaat mijn droom in vervulling: in het nieuwe televisieprogramma Stine boekt sterren ga ik filosoferen op het strand met een boek in de hand. Ik geef een boek aan een ster, en dat vormt dan de aanleiding voor een gesprek. Een betere dekmantel om boeken aan te vragen heb ik zelden gehad. Ik ontvang nu kookboeken (Fidan Ekiz), hulpgidsen (Claudia de Breij) en poëziebundels (Tim Hofman). Nu had ik het plan opgevat om Simone de Beauvoirs De tweede sekse met een ster te bespreken. De Beauvoir heeft een even toegankelijke als stellige schrijfstijl en beweert van alles over onder meer lesbische vrouwen, mode en staand plassen. Leek me boeiende materie. Ik heb het boek gratis bemachtigd (verjaardagscadeau), maar er moest nog een exemplaar komen voor mijn gast. De uitgever reageerde buitengewoon hautain: hij wist niet of hij het verzoek serieus moest nemen. Immers, het boek was 900 pagina’s hardcore filosofie en leende zich niet voor modern gebabbel. En het was duur bovendien. Beetje hoog gegrepen voor de televisie.

Ik was beledigd: hij typeerde De Beauvoir als ‘hardcore filosofie’, maar al mijn noeste televisiewerk deed hij af als ‘modern gebabbel’. Had hij überhaupt de moeite genomen naar mijn programma’s te kijken? Voorts: welke uitgever slaat de kans op 30 minuten zendtijd af omdat je boek te dik en te duur zou zijn om zomaar weg te geven? Het intrigeerde mij: kun je in kort bestek seksistisch én feministisch, hebberig én niet-hebberig tegelijkertijd zijn? Dat kan. ‘Ik ben vreselijk hebberig, ik wil alles van het leven. Ik wil vrouw en man zijn, veel vrienden hebben en alleen zijn, veel werken en goede boeken schrijven, reizen en mijzelf vermaken, egocentrisch en niet-egocentrisch zijn. Zie je, het is moeilijk alles te krijgen wat ik wil. En als dat niet lukt, word ik woedend van de boosheid.’

Dixit Simone de Beauvoir. Geen beter thema voor een goed strandgesprek dan hebberigheid. Hardcore hebberigheid.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer