Home Schoonheid Socrates over liefde en schoonheid
Schoonheid

Socrates over liefde en schoonheid

20 juli 2017

Het Symposium van Plato, waarin zoals gewoonlijk Socrates de hoofdrol inneemt, is misschien wel de beroemdste discussie die ooit over de liefde gevoerd is.

Na vele anderen neemt Socrates het woord over de liefde:

De liefde naar wijsheid is de liefde van Eros, stelt Socrates. Liefde, schoonheid en wijsheid zijn daarin nauw met elkaar verweven. Seksuele liefde en fysieke schoonheid ziet Plato slechts als opstapje naar zijn ideaalbeeld van liefde: een alomvattende passie voor wijsheid.

Socrates heeft een soortgelijke opvatting van schoonheid:

Het herkennen van schoonheid begint bij de liefde voor een mooi jongenslichaam. Wie op die manier schoonheid waardeert, zal die vervolgens ook zien in andere lichamen en zaken. Het gaat dan niet langer om de fysieke passies en dingen die schoonheid bezitten, maar om de schoonheid van de ziel.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.