Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2015

Rookt u?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Onze levensstijl verandert de genen van ons nageslacht, zo leert de epigenetica. Jeroen Hopster vraagt zich af of we nog wel mogen roken, drinken en op de bank hangen.

Je kunt je zegeningen tellen. Om die helblauwe ogen die je van je vader hebt meegekregen, of om de sportieve aanleg van moederskant. Je kunt het lot verwensen, vanwege een erfelijke ziekte die je aan de genetische mismatch van je ouders te danken hebt. Maar wat je niet kunt doen is hen daar verantwoordelijk voor houden, in de zin dat hun lof toekomt of blaam treft. ‘Mam, ik neem het je kwalijk dat je mij niet met een groter postuur en een beter stel hersens de wereld in hebt gestuurd.’ Zulke kritiek doet vreemd aan; zo werkt erfelijkheid immers niet. Hoe je uit de genetische tombola rolt, daar hebben je ouders geen stem in gehad. Dat is een lot dat jou – en hun – overkomt: een fait accompli, buiten de macht van ouderlijk ingrijpen. Althans, zo hebben we bijna de hele vorige eeuw gedacht. Maar in recente jaren zijn nieuwe feiten over erfelijkheid aan het licht gekomen. En die plaatsen het idee op losse schroeven dat wij machteloos staan tegenover de grillen van onze genen. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden