Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2009

René Gude: ‘De dood? Ik heb geen idee waar ik bang voor moet zijn’

Marc van Dijk

Er werd een ernstige vorm van kanker bij hem geconstateerd. Toch bleef René Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden, oud-hoofdredacteur van Filosofie Magazine, optimist.

Hij woont met zijn vrouw Babs van den Bergh in een moderne woonboot aan de noordelijke IJ-oever, met zicht op het Amsterdamse Centraal Station. De ark is nieuw, de ligplaats hebben ze al jaren. Toen hij met hun vorige woonschip, een oude vrachtboot, wegvoer naar het adres van de nieuwe eigenaars, gebeurde er iets wat zijn leven op zijn kop zette. Het is nu twee jaar geleden.

René Gude: ‘Het was een prachtige zonnige dag, eind november 2007. Mijn zoon stond aan het roer, ik gooide in de sluizen de trossen om de bolders. We meerden de boot keurig netjes af in zijn nieuwe haven in Zaandam. Ik liep over het achterdek om de laatste lijntjes te controleren, ik stapte van een trapje af en toen hoorde ik het geluid van brekend bot. Ik was nog niet eens gevallen. Mijn been brak en daarna viel ik om – heel raar. En toen lag ik daar op het achterdek. De brandweer heeft me weg moeten takelen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden