Home Schuld Pascal Bruckner: ‘Europa moet zijn successen vieren’
Schuld

Pascal Bruckner: ‘Europa moet zijn successen vieren’

Door Annette van der Elst en Florentijn van Rootselaar op 20 augustus 2008

07-2008 Filosofie magazine Lees het magazine

Volgens de Franse filosoof en schrijver Pascal Bruckner is Europa verlamd door berouw. We voelen ons zo schuldig door het bloedige verleden van oorlog, genocide en kolonialisme dat we nu onze waarden niet meer durven te verdedigen: ‘Niets is meer westers dan de afkeer van het Westen.’

Het diner slaat hij over, zoals hij altijd doet voor een debat of een lezing. Pascal Bruckner is net gearriveerd in zijn Amsterdamse grachtenhotel. Vanavond een debat met voormalig minister en VN-medewerker Jan Pronk over Bruckners nieuwste boek. De tussentijd besteedt hij aan het interview.
Bruckner – Frans filosoof en romancier – was Frankrijks felste vertegenwoordiger van het Franse staatsburgerschap voor Ayaan Hirsi Ali toen haar beveiliging niet meer door Nederland werd betaald. Mede door hem zijn Hirsi Ali en burgemeester Cohen iconen geworden in de internationale pers. Hirsi Ali figureerde vorig jaar heel opvallend in een discussie tussen Pascal Bruckner en andere intellectuelen als Ian Buruma en Timothy Garton Ash. Ze werd door de een fel verdedigd en door de ander stevig bekritiseerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.