Home Pascal Bruckner: ‘De Liefde is een meedogenloze god’

Pascal Bruckner: ‘De Liefde is een meedogenloze god’

Door Florentijn van Rootselaar op 24 april 2012

Cover van 05-2012
05-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

In een tijd waarin twee op de drie huwelijken stranden, lijkt het logisch de oorzaak daarvoor te zoeken bij de ‘moderne individuen’ die zich niet willen binden. De Franse filosoof Pascal Bruckner denkt daar heel anders over: ‘Het is precies omgekeerd: we leven juist in een hypersentimenteel tijdperk.’

Pascal Bruckner is vaak een estheet genoemd, of een typisch Franse filosoof, zo eentje die wordt opgetrommeld als er iets gezegd moet worden in de krant of op tv, over welke actualiteit dan ook. Maar wat vooral opvalt als je hem ontmoet, is zijn hoffelijkheid: hij neemt de tijd voor een interview, bedankt uitvoerig voor alle aandacht.

Eén onderwerp verbindt zijn essays, romans en optredens: liefde, en die is bij hem nooit probleemloos. De filosoof uit Parijs – de stad waar twee op de drie huwelijken eindigen met een scheiding – schreef op 28-jarige leeftijd samen met Alain Finkielkraut Le nouveau désordre amoureux (1977), een kritiek op de mythe van de seksuele revolutie. Vijftien jaar later verfilmde Roman Polanski een roman van Bruckner: in Bitter Moon (1992) toont de regisseur hoe een passionele verhouding ontaardt in een tragikomische sm-relatie. We verwachten te veel van de liefde, concludeert Bruckner in Le paradoxe amoureux (2009): ‘Een vaak herhaald refrein over de liefde is: ware liefde en overgave zouden niet meer bestaan door ons moderne hedonisme. We zijn zo gesteld op onze vrijheid dat we ons niet meer willen binden. Maar volgens mij is het precies omgekeerd: we leven in een hypersentimenteel tijdperk, we bezwijken omdat we ons onder de jurisdictie hebben geplaatst van een wrede en meedogenloze god: de Liefde. Niet ons egoïsme is dodelijk voor de liefde, maar onze zoektocht naar een eeuwigdurende passie.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer