De Nederlandse bioloog Niko Tinbergen (1907-1988) liet in een beroemd geworden experiment zien dat zilvermeeuwkuikens die voor hun voedsel naar de rode stip op de gele snavel van hun moeder pikken, bij een kunstmatige en sterk uitvergrote rode stip op een heel grote gele staaf nog meer geprikkeld worden. Dit leidde bij de neuroloog Vilayanur Ramachandran (1951) tot een nieuwe kunsttheorie: wat wij als kunst zien is in feite een uitvergroting en abstractie van de verhoudingen en kleuren waar we een sterk biologisch belang bij hebben. Ramachandran meent zelfs aan de hand van zweet te kunnen afmeten of we met kunst of met kitsch te maken hebben. Het is niet de eerste breinwetenschapper wiens kennis hem naar het hoofd is gestegen. Maar voor alle mensen geldt dat we als kuikens zijn in onze begeerte.
Overdrijven
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: overdrijven.
Door Coen Simon op 14 juli 2023

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: overdrijven.
Relevante berichten


Tekenen
Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: tekenen.


Laura van der Haar: ‘Verliefdheid is als openklappen’
Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: schrijver Laura van der Haar over verwondering.


Verzamelen
Waarom zijn wij mensen soms zo irrationeel en zelfdestructief, vraagt Denker des Vaderlands Marjan Slob zich af.


Spoedcursus: intuïtie
Vier filosofen over de rol van intuïtie bij kennis, moraliteit en kunst.