Het menselijk gewoon Kunst

Overdrijven

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: overdrijven.

Door Coen Simon op 14 juli 2023

ijs overdrijven het menselijk gewoon beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Deze keer: overdrijven.

FM 07/08
07/08-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De Nederlandse bioloog Niko Tinbergen (1907-1988) liet in een beroemd geworden experiment zien dat zilvermeeuwkuikens die voor hun voedsel naar de rode stip op de gele snavel van hun moeder pikken, bij een kunstmatige en sterk uitvergrote rode stip op een heel grote gele staaf nog meer geprikkeld worden. Dit leidde bij de neuroloog Vilayanur Ramachandran (1951) tot een nieuwe kunsttheorie: wat wij als kunst zien is in feite een uitvergroting en abstractie van de verhoudingen en kleuren waar we een sterk biologisch belang bij hebben. Ramachandran meent zelfs aan de hand van zweet te kunnen afmeten of we met kunst of met kitsch te maken hebben. Het is niet de eerste breinwetenschapper wiens kennis hem naar het hoofd is gestegen. Maar voor alle mensen geldt dat we als kuikens zijn in onze begeerte.