Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2020

Natuurlijk ontsnappen

Alicja Gescinska
filosoof, schrijver

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een behoefte geheel eigen aan de hedendaagse mens: in de natuur trekken om ons aan onszelf te kunnen onttrekken. Onze totaal verstedelijkte, geïndustrialiseerde, gebetonneerde wereld heeft een nostalgie naar de natuur in ons opgeroepen. De ratrace en onze gejaagde levens hebben een artificiële nood aan natuurlijkheid gecreëerd. Een heimwee naar een tijd die we niet kennen, maar waarvan we gemakshalve aannemen dat het leven toen eenvoudiger was, minder complex. Een tijd waarin de mens in harmonie met de natuur leefde.

Die heimwee en nostalgie zijn echter allerminst moderne ‘uitvindingen’. Ze gaan al eeuwenlang mee. Doorheen de geschiedenis hebben dan ook talloze filosofen bepleit hoe belangrijk het is dat we de band met de ongerepte buitenwereld blijven behouden. Rousseaus visie dienaangaande is welbekend, of op zijn minst de sloganeske synthese die ervan gemaakt is: ‘retour à la nature’. Laat de mens de terugkoppeling maken met het natuurlijke leven, en alles komt goed. Het kwaad in ons zal in de kiem gesmoord worden. We overwinnen de corrumpering van geest en hart. We vinden weer aanknoping met onze ware aard; en van nature zijn we allen goed en vrij. Dat is uiteraard te mooi om waar te zijn, zoals wel vaker het geval is met Rousseaus gedachten.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden