Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 4/2019

Markus Gabriel: ‘Durf dan toch te denken’

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Tijdens carnavalsavond in Bonn pleit de Duitse filosoof Markus Gabriel voor ‘keihard denken’. ‘We hebben een nieuwe Verlichting nodig, anders leven we straks op de Planet of the Apes.’

Boven de Rijn hangt nevel. De bergen aan de overkant, waar volgens de legende Siegfried de draak gedood heeft, zijn nauwelijks zichtbaar. Wagner heeft er nog gewandeld over de Drakenrots, op zoek naar inspiratie voor zijn muziekwerk ‘Siegfried’, een deel van zijn Der Ring des Nibelungen, De Ring van Neveling. In die tijd zag Nietzsche Wagner nog als het grootste genie van Duitsland, de enige die het versufte land nieuw leven kon inblazen.

Vanaf de Rijn voeren verschillende weggetjes omhoog naar het centrum van Bonn. De stadsbewoners maken zich deze avond op voor het carnaval: veel mannen zijn gekleed in een bonte carnavalsversie van de jas die hun stadsgenoot Beethoven droeg. Ook filosoof Immanuel Kant had er zo een.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Christoph Papsch

Als zelfs eenhoorns bestaan, zoals de filosoof schrijft die ik straks ontmoet, bestaat Siegfried dan ook? En Wagner, bestaat die nog? En al die andere carnavalswezens, hoe zit het daarmee? En wat te denken van de geoloog die het gesteente van de Drakenrots onderzoekt? Is zijn geologische waarheid van een hogere orde dan de romantische waarheid van Wagner over die rots?

Als er zoveel perspectieven op de wereld zijn, zo luidt de conclusie van de postmodernen, dan bestaat de waarheid niet meer.

Daar denkt filosoof Markus Gabriel heel anders over. Hij kiest voor de ‘knalharde realiteit’. En onze realiteit wordt nu eenmaal bevolkt door fabeldieren, maar ook door natuurkundige verschijnselen. Door wiskundige wetten en door muziek. Kiezen voor de waarheid betekent geloven in die veelvuldigheid, zelfs als die sprookjesachtig wordt.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden