Home Liefdesverhaal

Liefdesverhaal

Door Stine Jensen op 22 januari 2021

Cover van 02-2021
02-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Wat weet je van het huwelijk van je ouders?

Ik zag de wonderschone documentaire Radiograph of a Family, waarin een vrouw van middelbare leeftijd het huwelijk van haar ouders navertelt, vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten. Seculiere student wordt verliefd op streng­gelovige gesluierde vrouw in Iran. Hij neemt haar mee naar Zwitserland, daar studeert hij. Zij moet Frans leren, ze dansen en roken daar, ze voelt zich niet thuis. Ze keren terug, naar het huis dat ze in gedachten al vaak inrichtte, krijgen een kind: Firouzeh Khosrovani, de maakster van de documentaire. Moeder wordt tijdens de revolutie geloviger, vader vraagt haar het daar kind niet bij te betrekken, het liefdessprookje valt uiteen, al blijven ze bij elkaar. Khosrovani vertelt het verhaal aan de hand van foto’s en archiefbeelden, sfeerbeelden van de ‘tijdgeest’. De stemmen van haar ouders zijn die van acteurs.

Ik probeerde me voor te stellen dat ik het huwelijk van mijn ouders zou gaan navertellen, aan de hand van foto’s. Ik realiseerde me dat je op het moment dat je gaat vertellen als vanzelf een grotere geschiedenis vertelt. Ook mijn vader nam mijn moeder mee naar het buitenland, voor zijn werk. Als ik, zoals Khosrovani, een deel van het verhaal aan de hand van de, al dan niet bedekkende, kleding van mijn moeder zou gaan vertellen, beschrijf ik als vanzelf een seksuele ideologie (mijn moeder zonde graag topless in de tuin, wat not done was in het nog wat puriteinse CDA-Nederland). Als ik het werk van mijn vader volg, vertel ik over arbeidsmigratie binnen Europa. Als ik vertel over de aanschaf van de gezinsauto, volg ik een groeiende middenklasse met steeds meer consumptiemogelijkheden. Als ik helemaal door­vertel tot hun scheiding, vertel ik het verhaal van het begin van een golf echtscheidingen in Nederland.

Maar het vreemdste, intiemste en persoonlijkste van de oefening zou zijn om dat te vertellen wat zich aan ideologie en geschiedenis lijkt te onttrekken: wat ze leuk aan elkaar vonden toen ze elkaar zagen, waarom ze verliefd werden, of ze onzeker waren en zich kwetsbaar voelden. Het verhaal van toen jij er nog niet was, toen je nog geen belanghebbende was.

‘Het meest persoonlijke is tegelijk ook het meest universele’ is een veelgeciteerde uitspraak, ooit opgetekend door priester Henri Nouwen. Het klopt, en maakt dat je je kunt herkennen in een liefdesverhaal dat zich afspeelt in Iran. Het omgekeerde is trouwens ook waar: het meest universele is het meest persoonlijke.

Ik ondernam een poging en vertelde het verhaal van het huwelijk van mijn ouders van voordat ik er was, van voor de migratie, van voor de scheiding, van vóór mij, en dat toverde een bevrijdende glimlach op mijn gezicht.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer