Home ‘Je bent meer dan je omhulsel’

‘Je bent meer dan je omhulsel’

Door Marc van Dijk op 03 december 2019

Cover van 12-2019
12-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Hoe belangrijk is je lichaam voor je identiteit? En kun je jezelf veranderen door je lichaam te veranderen? Een gouden tand en de gewone tanden in dezelfde mond zijn het er nog niet over eens.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.


MOND VAN EEN ZANGER, KANTOORTJE, NACHT

Een wat oudere zanger met zeer beperkte bekendheid heeft net een optreden gegeven in een klein café met podium, in een ijskoude provinciestad. Nu ligt hij uitgeteld te snurken op een bank in een kantoortje dat als kleedkamer dient.

HOEKTAND (GOUD)
Wat waren we weer goed, hè? Bij die laatste toegift ging het dak eraf! Ik had echt het idee dat er iemand meezong.

VERSTANDSKIES (GEWOON)
Zou je niet zo hard willen praten?
 
EERSTE GROTE KIES (GEWOON)
Inderdaad, ik kom hier voor mijn rust!

HOEKTAND (GOUD)
Waarom zit ik toch met zo’n stel dooie pieren in deze muzikale kaak? Kom op, rock-’n-roll, jongens en meisjes!

VERSTANDSKIES (GEWOON)
Dat jij een gouden hulsje hebt betekent niet dat je ook maar een kalkdeeltje beter of specialer bent dan wij, Hoektand Rechtsboven. 

HOEKTAND (GOUD)
Dat waag ik te betwijfelen. Er zijn fans – ook al weet ik heus wel dat het er niet veel zijn – die hem herkennen aan mij. 

VERSTANDSKIES (GEWOON)
Dat is treurig genoeg. Jij bent juist het meest kunstmatige deel van hem. Het minst echt, het meest bedachte. Hij nam jou omdat hij zo graag bijzonder wilde zijn. Alsof wij, zoals wij er van nature uitzien, niet mooi genoeg zijn. En alsof hij, met zo’n vreemde vergulding, ineens meer waard is.
 
HOEKTAND (GOUD)
Dat is anders wel zo, dit is echt goud wat er blinkt! Als onze arme zanger ooit krap zit, kan hij mijn hulsje weer laten omsmelten. Maar serieus, vind jij het dan óók storend als hij naar de kapper gaat? Dat is toch ook een kunstmatige ingreep waarmee hij zijn uiterlijk verandert, in de hoop dat anderen hem anders zien? 

VERSTANDSKIES (GEWOON)
Deed hij dat maar wat vaker! Zie jij echt geen verschil tussen een gewoon kappersbezoekje en zo’n lelijke dure neptand?

HOEKTAND (GOUD)
HET IS NIET NEP! HET IS ECHT!

EERSTE GROTE KIES (GEWOON)
Dat maak je ons niet wijs, blingbling-hoektand. Er zit misschien een heel klein beetje echt goud in jouw hulsje. Maar dat hele ding is nep. Het resultaat van een nepwens, een verlangen naar een nep-identiteit. Vanbinnen ben jij net zo’n vergeelde rokerstand als wij allemaal.

HOEKTAND (GOUD)
Waarschijnlijk heeft de rook een stuk minder vat op mij gekregen! (…) Jullie zijn zo conformistisch.

Een mond vol tanden die zwijgen.

HOEKTAND (GOUD)
Oké, ik zal open kaart met jullie spelen, als jullie beloven me niet meer dood te zwijgen. Ik moest er ook heel erg aan wennen toen ik dit omhulsel kreeg. Ik werd geprepareerd, want goud pakt niet zomaar op een tand. Het was uitermate pijnlijk. Toen de pijn wegtrok, voelde ik me niet meer mezelf. Sindsdien ben ik tamelijk alleen, en probeer ik mezelf een houding te geven. 

SNIJTAND (GEWOON)
Ach, jongen toch. Jij kunt er ook niks aan doen hoe je eruit bent gaan zien. En het valt best mee. Ik ben gaandeweg zelfs wel een beetje gaan houden van de glans die jij geeft, als onze zanger lacht naar zijn fans. 

VERSTANDSKIES (GEWOON)
Welke fans?

SNIJTAND (GEWOON)
Oké, als hij lacht naar de bakker. Of als hij voor de spiegel staat.

VERSTANDSKIES (GEWOON) Daar begrijp ik nog wel het minst van. Dat je daar op zo’n leeftijd nog aan begint. En dat je die gekunstelde aanblik dan draaglijk vindt. Dat je zoiets als puber doet – oké. Maar op deze leeftijd zou je moeten weten dat je je eigenwaarde niet kunt verhogen met ingrepen in je lichaam.

EERSTE GROTE KIES (GEWOON)
Kunstmatig ingrijpen in het lichaam behoort tot de natuur van de mens. En of zo’n ingreep raar is of juist een verrijking, dat ligt aan de cultuur en aan de smaak van degenen die onze zanger omringen. Je lichaam is niet alleen van jou. 

SNIJTAND (GEWOON)
Voor ons blijf je gewoon wie je bent, lieve oogverblindende hoektand. Die goudglans heeft je niet dichter bij jezelf gebracht. Maar de manier waarop je erover praat wél. 

HOEKTAND(GOUD)
Bloost.
 
Er wordt op de deur geklopt. Het zijn twee jonge vrouwen die een handtekening willen. De zanger schrikt wakker en lacht zijn tanden bloot.