Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2016

‘Ik leef bewuster door mijn self-tracking-app’

Nele Goutier
Journalist en antropoloog

Vier weken lang meet Filosofie Magazine-redacteur Nele Goutier met apps en sensoren haar hartslag, haar stressniveau en nog veel meer. Ze vraagt zich af: leiden apps tot zelfinzicht, of dwingen ze ons tot aanpassing?

Van stappentellers tot bh’s die stressniveaus meten en tatoeages die vitaminetekorten detecteren: wie zichzelf wil leren kennen, heeft een groeiend aantal technische snufjes binnen handbereik. ‘Steeds meer mensen houden dagelijks bij hoeveel ze bewegen, wat ze eten, wat hun hartslag en bloeddruk is, hoe laat ze naar bed gaan, hoe vaak ze de hond uitlaten of hoeveel luiers ze verwisselen’, vertelt Martijn de Groot, medeoprichter van het Quantified Self Institute in Groningen. Het resultaat: eindeloze hoeveelheden getallen en statistieken. Zelfbeschikking over persoonlijke data zou leiden tot zelfinzicht en ons minder afhankelijk maken van overheden, artsen en verzekeraars, geloven aanhangers van de Quantified Self-beweging.   

Benieuwd of zelfmeting inderdaad onafhankelijk en vrij maakt, besluit ik de proef op de som te nemen. Een maand lang verzamel ik data over mijn slaap, eetgewoonten, stresslevels en lichaamsbeweging. Ik ga te rade bij de Israëlische techniekfilosoof Tamar Sharon, maar ook raadpleeg ik het werk van Michel Foucault en de Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han, die zich verdiepten in vrijheid, macht en (zelf)uitbuiting. Een sensor in mijn bed meet vier weken lang mijn beweeglijkheid, ademhaling, hartslag, slaapcycli en -tijd, en geeft de kwaliteit van mijn slaap aan de hand daarvan een rapportcijfer. Een app op mijn telefoon vertelt me of en hoeveel ik praat in mijn slaap; weer een andere meet hoe vaak en hard ik knarsetand. Een sensor om mijn pols telt mijn stappen, berekent mijn calorieverbruik en houdt mijn hartslag nauwkeurig bij. Om te weten hoe het met mijn stressniveau staat, hoef ik alleen maar mijn vinger voor de camera van mijn telefoon te houden. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden