Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2020

Iedereen politicus

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

De kloof tussen burger en politiek lijkt nog altijd te groeien. Gelukkig is daar een oplossing voor, stelt Josine Blok: leentjebuur spelen bij de eerste, meest radicale democratie.

Het jaar is 450 v.Chr., plaats van handeling een enclave aan de Egeïsche Zee. Terwijl de rest van de wereld grotendeels geregeerd wordt door koningen, oligarchen of tirannen, ontstaat hier een stadstaat van gelijken – Athene is de eerste echte democratie. Die Griekse polis is niet alleen de eerste, maar ook de meest radicale democratie. Radicaler zal het nooit meer worden in de 2500 jaar die volgen.

In haar werkkamer aan de Universiteit Utrecht zet emeritus hoogleraar oude geschiedenis Josine Blok gedetailleerd uiteen wat die eerste democratie behelsde. Haar toon wordt geëngageerder als ze een uitstapje maakt naar de moderne politiek en spreekt over het soms slechte bestuur door Haagse politici. Ze signaleert ook dat steeds vaker de roep klinkt van burgers die zich boos maken over Den Haag. ‘Soms terecht, soms onterecht, maar uiteindelijk is dat niet belangrijk. Waar het om gaat is dat we er iets
mee moeten.’ Voor die kloof tussen burger en politiek stelt ze een oplossing voor: leentjebuur spelen bij de eerste, meest radicale democratie.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden