Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 6/2001

‘Het niets nietigt onophoudelijk’ – Martin Heidegger (1889-1976)

Karin de Boer

Hoeveel kun je beschrijven met één welgemikte uit­spraak? Een meditatieve serie over beroemde mantra's in de westerse filosofie. Deze keer: Karin de Boer over de nietig­heid van Heidegger.

 'Om drie over zes sloeg mijn verwachting om in een onprettige, ja, zelfs troosteloze stemming. De mosselen ston­den vlak onder de keukenklok en toen ik het klapperend geruis hoorde, keek ik eerst naar de mosselen en vandaar op naar de keukenklok. Het geluid kwam van de mosselen, die schoonge­poetst en -geborsteld in de grote emaillen pan lagen, die we altijd als mosselpan gebruikten, omdat deze als enige groot genoeg was voor de vier kilo mosselen'.

In Das Muschelessen (1990) van de Duitse schrijfster Birgit Vanderbeke, wacht het hele gezin op vader. De succes­volle natuurwetenschapper zou thuiskomen van een zakenreis met een belangrijke promotie op zak. Voor deze feestelijke gele­genheid hebben vrouw, dochter en zoon hem een mosselmaal bereidt, zijn lievelingsgerecht. Geen van hen is erg gek op deze weke beest­jes, maar ze doen alles om het vader naar zijn zin te maken. 'Waarschijnlijk was het zo akelig omdat ik wist dat we ze zo gingen doden.' Met de grote mosselberg voor hun neus wachten ze op de man die, blijkt uit het relaas van de dochter, van het gezin verwacht dat het leeft volgens dezelfde strenge wetmatigheid waaraan ook de natuurwetenschappelijke fenomenen voldoen, die hij bestudeert. Een van de 'noodzake­lijke, doch onvoldoende voorwaarden' voor een goed gezinsle­ven, hamert hij, is het gezamenlijke avondmaal, dagelijks, stipt om zes uur. Maar op deze avond is hij om 'drie over zes' nog steeds niet aangeschoven en zal hij ook niet meer aan­schuiven. Ter­wijl de inmiddels gekookte mosselen langzaamaan verschrompelen breekt het gezin voorzichtig morrelend het gezag af van de afwezige vader, tot er tenslotte niets meer van hem over is.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden