Home Het Experiment: Hoe je eigen gezondheid invloed heeft op de gezondheid van je kleinkinderen

Het Experiment: Hoe je eigen gezondheid invloed heeft op de gezondheid van je kleinkinderen

Door Carolien van Welij op 22 augustus 2017

Het Experiment: Hoe je eigen gezondheid invloed heeft op de gezondheid van je kleinkinderen
Cover van 09-2017
09-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Experiment: Als je rondwormen in een warmere omgeving plaatst, gaan ze licht geven. Deze nieuwe gloei-eigenschap geven zij vervolgens nog zeven generaties door.

Epigenetica: kleinkinderen van grootmoeders die in de hongerwinter hebben geleefd, hebben meer kans op ziekten. 

‘Genen zijn onveranderlijk – met dat idee zijn we opgegroeid’, vertelt bio-ethicus Kristien Hens van de Universiteit Antwerpen. ‘Maar dit experiment laat zien dat de omgeving niet alleen op de worm zelf invloed heeft, maar ook op zijn nakomelingen. Boven op de genen zit een laagje dat beslist welke genen aan- of uitgezet worden – dat is de epigenetica. Het effect van de omgeving kan zodanige invloed hebben dat die op epigenetisch niveau wordt doorgegeven aan volgende generaties. Dit is ook aangetoond bij mensen: kleinkinderen van grootmoeders die in de hongerwinter hebben geleefd, hebben bijvoorbeeld meer kans op bepaalde ziekten.

Illustratie: Bas van der Schot

Dit soort onderzoek geeft ons een heel ander mensbeeld. Sinds de Verlichting zien we onszelf als atomistische wezens. Maar de epigenetica geeft ons een biologisch bewijs dat wij als entiteiten veel dynamischer in contact staan met onze omgeving dan we dachten. 

Tegelijkertijd levert epigenetisch onderzoek allerlei ethische vragen op. Fijnstof heeft bijvoorbeeld effect op de gezondheid van volgende generaties. Wat moet je met die kennis als je net een huis hebt gekocht langs de snelweg? De verantwoordelijkheid ligt bij dit soort kwesties niet zozeer op individueel als wel op collectief niveau. Daarom is deze kennis zo belangrijk voor beleidsvoerders. We moeten meer systemisch en op de lange termijn gaan nadenken. Daarvoor is een culturele switch nodig. Het idee dat we minder atomistische wezens zijn dan gedacht, kan daarbij helpen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.