Home Het Experiment: Hoe je eigen gezondheid invloed heeft op de gezondheid van je kleinkinderen

Het Experiment: Hoe je eigen gezondheid invloed heeft op de gezondheid van je kleinkinderen

Door Carolien van Welij op 22 augustus 2017

Het Experiment: Hoe je eigen gezondheid invloed heeft op de gezondheid van je kleinkinderen
Cover van 09-2017
09-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Experiment: Als je rondwormen in een warmere omgeving plaatst, gaan ze licht geven. Deze nieuwe gloei-eigenschap geven zij vervolgens nog zeven generaties door.

Epigenetica: kleinkinderen van grootmoeders die in de hongerwinter hebben geleefd, hebben meer kans op ziekten. 

‘Genen zijn onveranderlijk – met dat idee zijn we opgegroeid’, vertelt bio-ethicus Kristien Hens van de Universiteit Antwerpen. ‘Maar dit experiment laat zien dat de omgeving niet alleen op de worm zelf invloed heeft, maar ook op zijn nakomelingen. Boven op de genen zit een laagje dat beslist welke genen aan- of uitgezet worden – dat is de epigenetica. Het effect van de omgeving kan zodanige invloed hebben dat die op epigenetisch niveau wordt doorgegeven aan volgende generaties. Dit is ook aangetoond bij mensen: kleinkinderen van grootmoeders die in de hongerwinter hebben geleefd, hebben bijvoorbeeld meer kans op bepaalde ziekten.

Illustratie: Bas van der Schot

Dit soort onderzoek geeft ons een heel ander mensbeeld. Sinds de Verlichting zien we onszelf als atomistische wezens. Maar de epigenetica geeft ons een biologisch bewijs dat wij als entiteiten veel dynamischer in contact staan met onze omgeving dan we dachten. 

Tegelijkertijd levert epigenetisch onderzoek allerlei ethische vragen op. Fijnstof heeft bijvoorbeeld effect op de gezondheid van volgende generaties. Wat moet je met die kennis als je net een huis hebt gekocht langs de snelweg? De verantwoordelijkheid ligt bij dit soort kwesties niet zozeer op individueel als wel op collectief niveau. Daarom is deze kennis zo belangrijk voor beleidsvoerders. We moeten meer systemisch en op de lange termijn gaan nadenken. Daarvoor is een culturele switch nodig. Het idee dat we minder atomistische wezens zijn dan gedacht, kan daarbij helpen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer