Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2018

Hannah Arendt: ‘Niemand heeft het recht te gehoorzamen’

Peter Venmans

Soms zijn we verplicht om ons te verzetten, schreef Hannah Arendt in de jaren zeventig – een boodschap die weer populair werd na de verkiezing van Trump.

Toen eind 2016 Trump onverwachts tot president verkozen werd, schoten twee klassiekers omhoog in de Amerikaanse bestsellerlijsten: 1984 van George Orwell en The Origins of Totalitarianism van Hannah Arendt, uit 1951. Mensen begonnen te vrezen voor het einde van de democratie en waren op zoek naar begrip. Wat stond hun te wachten? Een herhaling van de jaren dertig? Een terugkeer naar Big Brother en het fascisme?

Bij elke nieuwe crisis blijkt het denken van Hannah Arendt nog steeds actueel. In het zopas verschenen Het waagstuk van de politiek staan twee essays uit de bundel Crises of the Republic (1972): ‘Liegen in de politiek’ en ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’. De teksten worden voorafgegaan door een befaamd tv-interview door Günter Gaus, dat een uitstekende inleiding vormt op haar denken.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden