Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Grenzeloze intimiteit

Merel van Slobbe

De romantische relatie geldt nog steeds als de ultieme relatie, overheden belonen deze met allerlei voordelen. Doet dat wel recht aan andere vormen en nuances van intimiteit?

Beeld Stijn Rademaker / HH

Vorige lente vond in mijn woongroep de eerste coronavergadering plaats. Meteen bleek dat het niet altijd even makkelijk is om tijdens een pandemie in een groep te wonen. Met name het bezoek bleek een punt: als je met zes mensen in één huis woont, is dat al snel vol. Het was duidelijk dat er een selectie moest plaatsvinden, maar we wisten niet wat de selectiecriteria precies moesten zijn.

Iemand kwam met het idee om tijdens de lockdown alleen nog (romantische) partners toe te laten. Deze suggestie riep meteen weer nieuwe vragen op: wat als iemand meerdere partners heeft? Wat als iemand liever een goede vriend op bezoek heeft? En wanneer is iemand eigenlijk een partner? Zo ontstond er, dankzij de coronacrisis, aan onze keukentafel een interessante discussie over relaties en intimiteit. Een discussie die niet alleen op kleine schaal plaatsvond, maar ook op nationale en internationale schaal. Het waren immers precies dezelfde overwegingen die Nederland moest maken: er moest een antwoord komen op de vraag wie er tijdens een pandemie ons land nog in mag. Grenzen worden zo dankzij de pandemie op scherp gesteld, zowel letterlijk als figuurlijk. Hoe baken je een concept als intimiteit af?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden