Home Liefde Filosoferen met kinderen: ‘Gatver! Daar mogen wij niet over praten’
Filosoferen met kinderen Liefde

Filosoferen met kinderen: ‘Gatver! Daar mogen wij niet over praten’

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand: seks.

Door Maaike Merckens-Bekkers op 30 juni 2015

Filosoferen met kinderen: ‘Gatver! Daar mogen wij niet over praten’

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand: seks.

Cover van 07/08-2015
07/08-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Wat denk jij dat seks betekent?’ Ik slinger de vraag maar ongegeneerd de klas in en de reactie is zoals je kunt verwachten bij kinderen van een jaar of 11. ‘Gatver, dat is vies!’ en ‘Iiieeuww, dat vraag je toch niet aan een kind!’

Verbaasd reageer ik: ‘Waarom mag ik dat niet vragen?’

Noor weet het antwoord wel op die vraag: ‘Wij zijn nog veel te klein om daarover te praten. Dat mag echt niet van mijn moeder.’

‘En waarom mag je daar dan niet over praten?’ vraag ik door.

‘Seks is iets voor grote mensen en ik heb nog nooit gehoord dat kinderen daarover mogen praten.’

‘Oh, maar natuurlijk wel’, roept Ilias door de klas, ‘gisteren zei Jonas dat zijn grote zus geneukt had met haar vriendje.’ Een opgewonden gejoel gaat door de klas. ‘En neuken is echt wel seks hoor’, redeneert hij verder. Het n-woord is gevallen en dan krijg je al snel de indruk dat de kinderen er ook een beeld bij hebben maar dat valt in de praktijk vaak nogal tegen. Dus vraag ik aan Ilias:  ‘Maar weet je ook wat het is?’

Plots lijkt hij niet meer zo zeker van zijn zaak en begint een beetje zenuwachtig te stotteren: ‘Ehm, dat je op elkaar ligt en dan zo op en neer beweegt, je weet wel zo…’ en hij doet het even inzichtelijk voor. Grote hilariteit en weer is de walging niet van de lucht.

‘Maar ís seks werkelijk vies?’ vraag ik. Ja, Alisha vindt het maar een smerige bende met al dat speeksel en die sappen die vrijkomen als je zoent. En je wilt toch niet al die blote mensen zien!

De meesten zitten inmiddels op het puntje van hun stoel bij dit toch spannende onderwerp.

Hamza heeft al een hele tijd zijn vinger in de lucht en wacht rustig zijn beurt af. Wat is het toch een schat, denk ik. ‘Nou Hamza, wat denk jij?’.

‘Ik vind dat iedereen heel kinderachtig doet, want wij waren er toch helemaal niet geweest als de ouders het niet hadden gedaan? Seks is heel gewoon hoor. Als je later verliefd bent dan wil je toch ook wel eens zoiets doen? Dat is echt heel normaal!’
Ontzet staren de kinderen Hamza aan. Hun eigen ouders, zouden die het ook hebben gedaan? Inmiddels gaan de vingers in de oren en de handen voor het gezicht. Dit moeten ze even verwerken.

Lotte, een stil en bedachtzaam meisje zegt trots: ‘Mijn moeder zegt dat seks heel lekker is en dat je er heel blij van wordt. Dat komt door iets, hoe heet het ook alweer, oh ja hormonen. Dan krijg je een orgasme.’

‘Juf, heeft u wel eens een orgasme gehad?’

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen WonderWhy, een organisatie met de doelstelling het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Zij publiceerden het boek Ik zag twee beren filosoferen, een handboek voor iedereen die wil leren filosoferen met kinderen, en tevens Filosoferen over…Liefde, relaties en seksualiteit.

Moet of mag je met kinderen over seks praten? Merckens Bekkers en Wassenberg schreven een blog over deze vraag.   

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.