Home Festivalgevoel

Festivalgevoel

Door Miriam Rasch op 20 augustus 2021

Festivalgevoel
Cover van 09-2021
09-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Ik heb het gemist. Schouder aan schouder op een veld of in een zaal de muziek indrinken die andere mensen, medemensen, daar live staan te maken.

Natuurlijk, soms staat er een lange voor je neus, word je afgeleid door penetrante geuren, een zere rug of dronkenschap. Of er gebeurt niets in de ruimte tussen het podium en het publiek, schouderophalend ga je naar huis of naar het volgende programmaonderdeel. Maar af en toe is er de genade van een ervaring die niet op een andere manier te krijgen is. Haal de muziek weg en ze verdwijnt; haal de mensen weg en er blijft ook niks van over.

Een lied verkrijgt een lichaam als het gespeeld wordt, schrijft John Berger in ‘Some Notes on Song’. Het liedlichaam breidt zich uit, via contrabas, drums en stem, naar wie het hoort, ‘the body of the circle of listeners.’ Als een virus, zou je kunnen zeggen, besmet het lied de lichamen en brengt ze in beweging. Dat kan zelfs revolutionaire potenties hebben. Een protestbeweging vormt zich op de beat en stroomt de straten in, een gedeeld doel achterna.

Wat ik heb gemist in de livemuziek is daarentegen eerder te beschrijven als gedeelde doelloosheid. Iemand brengt een lied tot leven, via het lied zichzelf, via zichzelf mij, en via al die mij’s ons. Als het uit is, valt het luisterlichaam even makkelijk weer uiteen. Dat het bestond, hier en nu, was voldoende.

Dat dit tijdelijke luisterlichaam meerdere ledematen heeft, is cruciaal. Je komt voor de muziek en mag vervolgens ongegeneerd in de nabijheid van vreemden verkeren. Sterker nog, muzikant en publiek werpen zich met open ogen en armen in een polyamoureuze relatie: hier ben ik, vreet me op.

Het lijkt soms alsof in de anderhalvemetersamenleving het protest van de samenzweerders de ervaring van nabijheid heeft gekaapt. Dat maakt de gedeelde doelloosheid van livemuziek op haar eigen wijze revolutionair. Of draaf ik door als ik zeg dat een festival na de lockdowns voelt als een oefening in mens-zijn, dat nooit alleen-zijn is? Ik wil niet meer alleen mezelf opvreten.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer