Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2020

Eerherstel voor de natiestaat

Marijn Kruk

De Franse denker David Djaïz pleit voor een sterke natiestaat om de democratie te redden en de globalisering te temmen.

Een sterkere natiestaat? Voor aanhangers van dat idee moet je bij rechts zijn, zullen velen denken. Toch pleit ook de linkse denker David Djaïz in Slow Democracy daar nu voor, in een debat dat wordt gedomineerd door nationaal-populisten van rechtse snit.

Vrijwel alle aandacht ging de afgelopen jaren naar die nationaal-populisten – naar de vraag waar ze zo plotseling vandaan kwamen en in hoeverre ze een bedreiging zijn voor de liberale orde, of zelfs voor de democratie als zodanig. Dat was deels overcompensatie. Vrijwel niemand had de Brexit zien aankomen, laat staan de verkiezing van Donald Trump.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden