Home Een leven in 598 tweets

Een leven in 598 tweets

Door Daan Roovers op 30 april 2014

Cover van 03-2012
03-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Ik ben gestationeerd op een uitkijkpost. Ik ben wanhopig gelukkig op deze gevaarlijke positie, waar ik mijn leven riskeer.’ Een tweet van Ludwig Wittgenstein uit 1916. Hij was toen 26 jaar oud. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij zich gemeld om naar het front te gaan. Vrijwillig! Waarom in godsnaam, vraagt Bert Keizer zich in dit nummer van Filosofie Magazine af (zie pag. 44). Wat doet een briljant filosoof in de loopgraven? ‘Alleen de dood geeft het leven zin. Oog in oog met de dood ben ik gelukkiger dan tussen mijn kwaadaardige, harteloze kameraden. (1916, 27 jaar)’, aldus een van zijn latere tweets.
 
Ray Monk schreef in 1990 een veelgeprezen biografie over het mysterieuze genie Wittgenstein. Een boek dat bij verschijning (tijdens mijn filosofiestudie) direct diepe indruk op mij maakte, en sindsdien beslist een van mijn ‘onmisbare boeken’ is: het is een van de meest ontroerende filosofieboeken die ik ken. Ruim 20 jaar later wordt op initiatief van Filosofie Magazine het boek opnieuw uitgegeven, in geheel herziene vertaling. Biograaf Ray Monk komt ter gelegenheid hiervan binnenkort naar Nederland en is op 13 april één van de hoofdgasten op de FilosofieNacht. (Meer informatie over het programma van de FilosofieNacht op www.filosofienacht.nl)
 
En inderdaad, nee. Wittgenstein twitterde niet zelf. Twitterpionier Joe Gordon heeft aan de hand van Monks biografie het leven van Wittgenstein in 598 tweets samengevat. Het project schetst, in korte zinnen, een intrigerend portret van een zeer scherpe, maar voortdurend worstelende geest: ‘Wat gezegd kan worden, kan duidelijk worden gezegd; waarover we niet kunnen spreken moeten we zwijgen. Boek in een notendop. (1918, 29 jaar)’. En een paar dagen later: ‘De uitgever heeft mijn werk AFGEWEZEN. “Om technische redenen”. En op die afwijzing heb ik een maand moeten wachten!’
 
Op 5 maart start Filosofie Magazine met het versturen van de vertaalde tweets. Volg de Wittgenstein-tweets vanaf 5 maart via @wittgtweet.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.