Home Een leven in 598 tweets

Een leven in 598 tweets

Door Daan Roovers op 30 april 2014

Cover van 03-2012
03-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Ik ben gestationeerd op een uitkijkpost. Ik ben wanhopig gelukkig op deze gevaarlijke positie, waar ik mijn leven riskeer.’ Een tweet van Ludwig Wittgenstein uit 1916. Hij was toen 26 jaar oud. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij zich gemeld om naar het front te gaan. Vrijwillig! Waarom in godsnaam, vraagt Bert Keizer zich in dit nummer van Filosofie Magazine af (zie pag. 44). Wat doet een briljant filosoof in de loopgraven? ‘Alleen de dood geeft het leven zin. Oog in oog met de dood ben ik gelukkiger dan tussen mijn kwaadaardige, harteloze kameraden. (1916, 27 jaar)’, aldus een van zijn latere tweets.
 
Ray Monk schreef in 1990 een veelgeprezen biografie over het mysterieuze genie Wittgenstein. Een boek dat bij verschijning (tijdens mijn filosofiestudie) direct diepe indruk op mij maakte, en sindsdien beslist een van mijn ‘onmisbare boeken’ is: het is een van de meest ontroerende filosofieboeken die ik ken. Ruim 20 jaar later wordt op initiatief van Filosofie Magazine het boek opnieuw uitgegeven, in geheel herziene vertaling. Biograaf Ray Monk komt ter gelegenheid hiervan binnenkort naar Nederland en is op 13 april één van de hoofdgasten op de FilosofieNacht. (Meer informatie over het programma van de FilosofieNacht op www.filosofienacht.nl)
 
En inderdaad, nee. Wittgenstein twitterde niet zelf. Twitterpionier Joe Gordon heeft aan de hand van Monks biografie het leven van Wittgenstein in 598 tweets samengevat. Het project schetst, in korte zinnen, een intrigerend portret van een zeer scherpe, maar voortdurend worstelende geest: ‘Wat gezegd kan worden, kan duidelijk worden gezegd; waarover we niet kunnen spreken moeten we zwijgen. Boek in een notendop. (1918, 29 jaar)’. En een paar dagen later: ‘De uitgever heeft mijn werk AFGEWEZEN. “Om technische redenen”. En op die afwijzing heb ik een maand moeten wachten!’
 
Op 5 maart start Filosofie Magazine met het versturen van de vertaalde tweets. Volg de Wittgenstein-tweets vanaf 5 maart via @wittgtweet.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer