Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2004

‘Een bom die er alles aan deed niet te ontploffen’

Pieter Hoexum

Is het leven van Kant wel interessant genoeg om diverse biografieën te rechtvaardigen? Waarom zouden we eigenlijk een biografie willen lezen van een filosoof, dus van iemand bij wie het moet gaan om ideeën en niet om zijn levenswandel? En bovenal: van een filosoof, zoals Kant ‘die nooit iets meemaakte’?
 
Volgens Kant was zelfbevrediging erger dan zelfmoord. Dat laatste vereist immers in zekere zin moed en eergevoel, terwijl het eerste slechts een schaamteloze, laffe overgave is aan dierlijke neigingen. Kant was tegen lustbevrediging en vond seks slechts toegestaan binnen een huwelijk, en dan nog alleen als het voortplanting tot doel heeft. Kant had niets met seks.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden