Home Mens en techniek ‘De mens wordt een versnipperd zelf’
Mens en techniek

‘De mens wordt een versnipperd zelf’

Door Hannah Achterbosch op 26 november 2020

‘De mens wordt een versnipperd zelf’
Cover van 12-2020
12-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Mediafilosoof Joris Raven vindt dat we minder moeten reageren op onze smartphones en meer in gesprek moeten gaan met onszelf.

Beeld Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?

‘Realtime technologie – via internet communiceren zonder vertraging – speelt in op onze psychologische zwaktes. We worden overstelpt met berichten en informatie. Als we een bericht sturen via WhatsApp of sociale media komt dat op hetzelfde moment aan. De ander weet dat. Daardoor hebben we de neiging altijd en overal op te reageren. Maar wat we moeten weten is dat we door deze technologie bespeeld en verleid worden; die creëert een fear of missing out. Heidegger legde dit fenomeen al bloot in zijn studie over nieuwsgierigheid. Hij constateerde dat we steeds meer verleid worden door alles wat zich buiten ons voordoet, waardoor we het gesprek met onszelf verliezen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.