Home De mens is een rennende aap

De mens is een rennende aap

Door Marco Kamphuis op 29 november 2016

Cover van 12-2016
12-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Waarom gaat filosoof Mark Rowlands (48) een marathon lopen, terwijl hij niet de minste aanleg heeft voor langeafstandslopen? Gedachten over verval, spel en vrijheid.

In zijn vorige boek, het originele De filosoof en de wolf, schreef Mark Rowlands over de wolf die hij als huisdier hield en die het hele huis sloopte als hij niet door een dagelijkse duurloop werd afgemat. De wolf is inmiddels dood, maar Rowlands loopt nog altijd hard. Dat hij zich aan het begin van zijn nieuwe boek Filosofie van de duurloop aan de start van zijn eerste echte marathon bevindt, heeft alles met zijn leeftijd (48) te maken. Met de jaren komen de gebreken; het is nu of nooit. Hardlopen en ouder worden zijn de thema’s van dit boek. 

De ervaring van het hardlopen, zo luidt Rowlands’ belofte terwijl hij staat te trappelen om aan zijn boek en zijn marathon te beginnen, zal hem en ons uiteindelijk een inzicht bieden in wat het leven de moeite waard maakt. Verrassend is dat Rowlands naar eigen zeggen niet de minste aanleg voor langeafstandlopen heeft: korte benen, breed lichaam. Hij heeft de snelle spiervezels van een sprinter, en trainen verandert daar niets aan. Kennelijk kun je plezier beleven aan iets waar je niet bijzonder goed in bent. Al als kind in Wales hield hij ervan de 2,5 kilometer naar school rennend af te leggen (‘Als je gaat lopen, kun je net zo goed gaan rennen’).

Vrijheid

De twijfels waarmee de filosoof aan zijn allereerste marathon begint zijn begrijpelijk, want geplaagd door blessures heeft hij zich onvoldoende voorbereid. Bij de eerste stap valt echter alle twijfel van hem af en voelt hij de kalmte van de zekerheid. Wat er ook gebeurt, ‘ik doe wat ik zou moeten doen’. Je zou kunnen zeggen dat hij hardlopend in zijn element is, en de rust die hem dat geeft, is voor hem de ‘vrijheid’ van de duurloop.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.