Home Vrijheid De definitieve battle over de vrije wil
Vrijheid

De definitieve battle over de vrije wil

Door Marc van Dijk op 02 februari 2016

Cover van 02-2016
02-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Bestaat de vrije wil nu wel of niet? Binnenkort gaan topexperts Dick Swaab en de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett daar in Haarlem over in debat. Pikant detail: Swaab komt voor in Dennetts ‘schurkengalerij van wetenschappers die ernaast zitten’.

Er is geen filosofische vraag die de afgelopen jaren meer publieke aandacht opeiste: heeft de mens een vrije wil? De neurologie groeit als kool en geeft geboorte aan allerlei zijtakken, zoals neuropsychologie en neurosofie. Futurologen speculeren openlijk over een toekomst waarin mensen de illusie van de vrije wil hebben opgegeven en keuzes en verantwoordelijkheden zullen uitbesteden aan computers, die veel rationelere beslissingen nemen dan wij. 

Maar klopt de aanname dat de menselijke vrije wil niet bestaat? En als ons zelfbeeld inderdaad zo drastisch zou veranderen, wat zijn dan de gevolgen voor opvoeding, voor ouderenzorg, voor het straffen van moordenaars? Binnenkort vindt hierover een bijzonder congres plaats in Haarlem. Professionals gaan in op de implicaties voor hun vakgebieden. Hoofdgasten zijn de gerenommeerde Amerikaanse filosoof Daniel Dennett en de Nederlandse hersenonderzoekers Victor Lamme en Dick Swaab.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.