Home Niet-westerse filosofie Close Reading Mencius: Onderhoud je goede natuur
Niet-westerse filosofie

Close Reading Mencius: Onderhoud je goede natuur

Door Michel Dijkstra en Simone Bassie, Michel Dijkstra en Simone Bassie op 20 maart 2018

Close Reading Mencius: Onderhoud je goede natuur
Cover van 05-2018
05-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

De Chinese denker Mencius gaat uit van de aangeboren goedheid van de mens. Maar die goedheid blijft niet vanzelf intact.

Confucius, de betovergrootvader van het Chinese denken, weigerde pertinent niet-concrete vragen te beantwoorden, inclusief die naar de menselijke natuur: zijn we geneigd tot het goede of juist tot het kwade? Hierdoor liet hij veel denkwerk over voor zijn latere volgelingen, onder wie Mencius (Meng Zi, ‘Meester Meng’). 

Mencius (372-289 v.Chr.) is de geschiedenis van de Chinese filosofie in gegaan als een rasoptimist. Hij ging namelijk uit van de aangeboren goedheid van de menselijke natuur: ‘De mensen hebben allen een hart dat het lijden van anderen niet verdraagt.’ Dat de mens oorspronkelijk tot het goede geneigd is, wil overigens niet zeggen dat hij ook zo blijft. Integendeel, deugden zoals plichtsbesef en rechtvaardigheid zijn als kiemen aanwezig in zijn innerlijk, maar moeten ook goed worden verzorgd. Mencius vergelijkt de mens die zijn aangeboren goede natuur niet goed onderhoudt met een prachtig begroeide heuvel die volledig wordt kaalgegraasd. Zo iemand staat dichter bij de dieren dan bij de mensen: ‘Kan men hem nog menselijk noemen?’ 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.