Home Cicero en het verval van de Romeinse republiek

Cicero en het verval van de Romeinse republiek

Door Sebastien Valkenberg op 14 februari 2006

02-2006 Filosofie magazine Lees het magazine

Cicero – redenaar, politicus en filosoof – maakte zich grote zorgen om de dreigende teloorgang van de Romeinse republiek. In het natuurrecht vond hij een nieuwe grondslag voor het uitgestrekte, maar verdeelde rijk.

Uitgerekend in het door hem zo bewonderde Griekenland maakte Cicero de meest ongelukkige periode uit zijn leven door. Op 23 mei in het jaar 58 voor Christus werd hij als balling naar Thessaloniki gebracht. In zijn jaren van ballingschap vermeed hij elk gezelschap. De Romeinse redenaar schreef nauwelijks nog, zelfs niet aan zijn goede vriend Atticus en zijn eigen familie. Cicero verweet zichzelf lafheid, omdat hij Rome had verlaten; zijn vrienden trof hetzelfde verwijt, omdat ze hem hadden laten gaan. Regelmatig zag hij zelfmoord als de enige uitweg uit zijn erbarmelijke toestand.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.