Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2022

Charlie Chaplin toonde de arbeider als kuddedier

Jannah Loontjens
Essayist

Niemand kan aan de geïndustrialiseerde samenleving ontsnappen, laat de film Modern Times (1936) zien. Dat een zenuwinzinking erin wordt gekoppeld aan repetitief werk komt verrassend hedendaags op Jannah Loontjens over.

Beeld Alamy

Mijn dochter van zeventien heeft een baantje achter de kassa bij de Albert Heijn. Als ze thuiskomt, moet ze zich bedwingen om niet de mango en de sinaasappels uit de fruitschaal te pakken om die over tafel naar rechts te schuiven. Ook gaan de groentecodes door haar hoofd zodra ze broccoli of wortelen ziet liggen. Het is een hedendaagse echo van Modern Times (1936).

Ik stelde voor om deze Charlie Chaplin-klassieker samen te kijken. Dat deden we, met thee en drop op de bank. Grinnikend zat ik naast mijn dochter, die na mijn zoveelste schaterlach wat geërgerd naar me keek: ‘Zo grappig is het ook weer niet.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden