Home Buiten de grenzen van het eigen denken

Buiten de grenzen van het eigen denken

Door Michiel Dijkstra op 22 juni 2010

Cover van 06-2010
06-2010 Filosofie magazine Lees het magazine

Nog te veel filosofen zien de wijsbegeerte als een typisch westerse aangelegenheid. Zo niet de medewerkers aan Wereldfilosofie.Wie in een willekeurige boekhandel de afdeling ‘Levensbeschouwing’ bekijkt, komt in aanraking met een bonte verzameling lectuur over de levensbeschouwing van niet-westerse culturen. Meestal hebben deze boeken een esoterische inslag en dragen ze titels als Chakralezen voor beginners of Regendansen voor de moderne tijd. Wie zich serieus in het Indiase of Afrikaanse denken wil verdiepen, raakt teleurgesteld. En de filosofieafdeling bevat doorgaans alleen de westerse canon.

Met de bundel Wereldfilosofie willen enkele Nederlandse filosofen, allen verbonden aan de Stichting Filosofie Oost-West, een tegengeluid laten horen. In de inleiding stelt islamkenner Michiel Leezenberg dat veel van zijn collega’s de niet-westerse filosofie verwaarlozen vanuit de stilzwijgende overtuiging dat het bij wijsbegeerte om een typisch westerse aangelegenheid gaat. Hoog tijd dus voor een bredere opvatting, die gemarginaliseerde onderwerpen als kunst, religie en spiritualiteit omvat. Op die manier kunnen filosofen bruggen slaan naar andere culturen en hun vak mondiaal beoefenen. Of, zoals de Vlaamse comparatief filosoof Ulrich Libbrecht het stelt: wereldburgers worden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.