Home Boëthius’ vertroosting, in afwachting van de doodstraf

Boëthius’ vertroosting, in afwachting van de doodstraf

Door Lodi Nauta op 12 november 2012

01-2001 Filosofie magazine Lees het magazine

‘De Gestapo is toeval­lig decor, de oorlog en de bezet­ting ook’, schreef Etty Hillesum. Alleen door het lijden een plaats te geven in een groter histori­sch geheel lijken mensen er betekenis aan te kunnen geven. De middeleeuwse filo­soof Boëthius zocht tijdens zijn gevan­genschap, wachtend op de doodstraf, naar het mechaniek van de troost.

Stel je even het volgende filmscenario voor: een man van middelbare leeftijd, reeds kalend en met een droeve blik in de ogen, zit terneergeslagen in zijn gevangeniscel. Hij schrijft poëzie waarin hij zijn lot beweent. Naast hem zitten beeld­schone maar ietwat hoerige dames, de verleidelijke sire­nen, die zijn hand vasthou­den. Plotseling is er een fel licht en verschijnt een dame van wonderbaarlijke schoonheid – won­derbaarlijk, want haar leef­tijd is nauwelijks te schatten. Soms lijkt ze op een meisje van achttien, soms is ze opeens een dame op leeftijd (een rol voor Monique van der Ven?). Deze dame blijkt Vrouwe Filo­sofie te zijn. Ze jaagt de hoerige dames van het bed, gaat zitten en vraagt wat er aan de hand is. Alsof ze dat niet weet!
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer