Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Benjamin Barber

Benjamin Barber

Geboren

2 augustus 1939 New York

Hoofdwerken

Jihad vs. McWorld, If Mayors Ruled the World

Opleiding

Politicologie

“We need a global parliament of mayors”

Benjamin Barber vergaarde international bekendheid met zijn boek ‘Jihad vs. McWorld’ waarin hij stelt dat de hedendaagse wereld wordt verscheurd door twee tegenovergestelde krachten die de democratie ondermijnen. 'McWorld' staat voor globalisering, kapitalisme en consumentisme en 'Jihad' voor de traditionele, religieuze respons hierop. Na 9/11 raakte dit werk weer volop in de belangstelling. 

Barber is de voormalige adviseur van Bill Clinton en overlegt regelmatig met politieke leiders in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Daarnaast is hij een van de meest invloedrijke denkers over democratische vernieuwing. In zijn meest recente boek, ‘Als burgemeesters de wereld zouden regeren’ argumenteert Barber dat burgemeesters meer macht zouden moeten hebben (dan natiestaten). Wanneer het aankomt op de grote problemen van onze tijd – klimaatverandering, terrorisme, armoede en de handel in drugs, wapens en mensen – lijken de wereldnaties machteloos te staan. De problemen zijn te groot en te complex voor de logge instituten die de natiestaten zijn geworden. De natiestaat, eens de hoop van de democratie, vormt volgens Barber vandaag de dag een struikelblok voor de democratie. 

VIDEO'S

TED talk (2013) Why mayors should rule the world:

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.