Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2019

Barthes was altijd verliefd

Jannah Loontjens
Essayist

Jannah Loontjens is bepaald niet voor het eerst verliefd, en toch gelooft ze opnieuw dat deze keer heel anders is. Roland Barthes beschrijft deze en andere illusies van verliefde uilskuikens.

Sommige mensen schijnen vrijwel nooit verliefd te worden. Dat kan een gemis zijn, maar ook een zegen. Mij heeft die dwaze geestestoestand juist behoorlijk vaak bedwelmd. Verliefdheid zou je een onvrijwillige vorm van intoxicatie kunnen noemen, een dronkenschap zonder nuttiging van enig stimulerend middel. Gratis, maar onbeheersbaar. Verliefdheid is een verstandsbegoocheling en misschien juist daarom wel het tegendeel van de filosoferende geest, die de dingen helder wil kunnen analyseren.

Dit neemt niet weg dat veel filosofen over de liefde hebben geschreven, over relaties, erotiek, trouw en ontrouw, maar Roland Barthes heeft als geen ander specifiek de verliefdheid in kaart gebracht. In zijn boek Uit de taal van een verliefde beschrijft Barthes fragmentarisch en obsessief, het in zichzelf mompelen van de verliefde imiterend, de verschillende kanten van deze bizarre zielsgesteldheid.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden