Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2014

Alles is water

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Thales van Milete wijdde één mysterieuze zin aan water. Daarna kwamen de Grieks-Europese filosofen er niet meer op terug. Waarom negeerden zij het water? Filosoof René ten Bos ging op zoek naar het antwoord.

Schotland, 1980. Een vissersboot bevaart de wateren rond de Hebriden, op jacht naar garnalen. Het weer is onbestendig, het leven ruig; jan-van-genten duiken naar het aas, een onopgemerkte kongeraal kost een visser zijn vingerkootjes. René ten Bos, twintig jaar oud, vaart met de Schotse vissers mee, en raakt doordrongen van de macht van de zee. ‘Deze vissers kenden water op een heel andere manier dan ik. Zij konden bijvoorbeeld aan de schakeringen van het water zien waar vissen zwommen. Ik kwam van de zandgronden. God, wat was het leven hier anders.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden