Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 6/2020

Alleen op afstand hebben we contact

Coen Simon
Hoofdredacteur Filosofie Magazine

Nu we constant online zijn, is de bereikbaarheid groot, maar komt nabijheid onder druk te staan. Hoog tijd om de nieuwe media te gebruiken als een handig middel, om contact te leggen met de echte wereld.

Het is maanden voor we van de ene dag op de andere binnen zullen komen te zitten en ons contact ineens vrijwel alleen nog via een scherm loopt. Mijn dochter zit naast me in de auto onderweg naar het huis van haar moeder. We kijken voor ons uit. Ik op de weg en zij op het scherm van haar telefoon. Ze heeft afgesproken met een vriendin om samen naar Bedum te fietsen voor hun HPV-inenting – de prik voor meisjes van dertien. Al wonen we inmiddels in Groningen en hadden ze ook bij mij om de hoek naar de GGD gekund, omdat ze hun eerste prik een halfjaar eerder samen haalden in het dorp tien kilometer ten noorden van de stad, willen ze dat nu weer. Ze praten erover alsof het iets van vroeger is.

We zijn aan de late kant en de vriendin appt dat ze al voor de deur staat. Mijn dochter filmt met haar telefoon hoe we de straat in rijden en de fiets van de vriendin voor de deur zien staan, en vlak voor ik de auto stilzet, tikt ze op Verzenden. Als mijn dochter uitstapt, kijkt de vriendin lachend op van haar telefoon, waarmee ze net het ritje heeft bekeken. Ze begroeten elkaar zwijgzaam. Onderweg zullen ze voornamelijk kletsen over TikTok, Instagram, over andere sociale media en over de vriendinnen die ze volgen en over hun volgers. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden