Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2021

Zonder standpunt ben je nergens

Coen Simon
Hoofdredacteur Filosofie Magazine

Cornelis Verhoeven was bang voor woordrot. Want hij wilde het verschijnsel waar het woord voor staat behouden. Coen Simon put nog steeds uit zijn antiquarisch geworden Dierbare woorden.

Als je de enorme lijst publicaties ziet van Cornelis Verhoeven, kun je je verbazen over het magere effect dat hij verwachtte van het woord op de werkelijkheid. In de postuum verschenen verzameling Dierbare woorden (2002) schrijft hij inleidend: ‘Soms lijkt er een soort magisch spookje door het taal­gebruik te waren dat tot taak heeft de illusie in stand te houden dat wij door de taal te manipuleren ook de werkelijkheid naar onze hand kunnen zetten.’ Al die boeken schrijf je toch niet om niets naar je hand te kunnen zetten, zou je zeggen. Kokette bescheidenheid? Zeker niet. Verhoeven was niet bescheiden over taalkwesties, alleen heeft hij nooit geloofd in ferme taal die de loop van onze geschiedenis zou beïnvloeden. Niet als het ging om de spookachtige macht van een proletariaat, noch om het woord van de proleet die ‘zegt waar het op staat’. Woorden zeggen vooral veel, maar doen heel weinig.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden