Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2015

‘Zonder kennis van de tien geboden ben je verdwaald in deze wereld’

Gwendolyn Bolderink
Assistent van de Denker des Vaderlands

We verkennen nieuwe manieren om onze liefdesrelaties vorm te geven, vinden vloeken gewoon en we controleren zelfs op zondag onze werkmail. Zijn de tien geboden nog wel van deze tijd? Filosofen Hans Achterhuis en Maarten van Buuren vinden van wel, omdat ze een diep inzicht geven in de mens en zijn wereld. Plus: drie portretten van de moderne worsteling met de oude leefregels.



Na een jaar, misschien twee, verbleekt de liefde uit het begin van een huwelijk. ‘En dan moet je die liefde elders zoeken.’ Volgens filosoof en literatuurwetenschapper Maarten van Buuren is het liefdeshuwelijk de voornaamste oorzaak van overspel. Wat betekent dit voor het gebod ‘Gij zult niet echtbreken’? Samen met filosoof, theoloog en voormalig Denker des Vaderlands Hans Achterhuis schreef hij Erfenis zonder testament, een moderne reflectie op een eeuwenoude erfenis.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden