Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2017

Zo geven we de toekomst weer vorm

Frank Mulder
historicus, journalist

De echte politiek vinden we op straat. Alleen zien we het pas als onze verbeelding wordt geprikkeld. Huub Dijstelbloem, filosoof van het Center for Public Imagination, over de macht van de verbeelding en de verbeelding van de macht. Tip: in dit artikel geeft Dijstelbloem commentaar op het werk van drie kunstenaars die op hun eigen wijze laten zien hoe we de nieuwe wereld kunnen verbeelden.

Wie door Schiphol loopt, voelt zich vaak een beetje licht. Je loopt in een soort niemandsland, op de lange rolbanen langs de grote ramen waarachter de Easyjets klaarstaan richting Barcelona of New York. De horloges van alle mensen om je heen geven een andere tijd aan, het is bijna een droom. Alles verloopt glad en smooth, iedereen wordt als vanzelf de juiste kant op gestuurd, in dit service center dat er vooral uitziet als een vriendelijk winkelcentrum.


Fotografie: Martin Dijkstra

Maar er zijn ook andere beelden te geven. Denk bijvoorbeeld aan de computers die continu hun controlesystemen laten draaien om geïmporteerde goederen te toetsen aan EU-richtlijnen. Of aan de geblindeerde kamers waar Afrikaanse gezinnen naartoe worden geleid omdat ze geen recht hebben om de poorten door te trekken naar het beloofde land. Met andere woorden, Schiphol barst van de politiek. Dat wordt verbloemd door het beeld van Schiphol als servicecentrum, of als niemandsland. De nietsvermoedende, zongebruinde burger komt op allerlei momenten in aanraking met macht, maar ziet het amper.

Schiphol is maar een voorbeeld. ‘Maar dit voorbeeld laat zien dat de oude concepten over wat “publiek” is niet meer voldoen’, zegt filosoof Huub Dijstelbloem. ‘Het is op Schiphol niet helder wat publiek en wat privaat is, wat staat en wat bedrijf is. Schiphol is een samenspel van overheden, marktpartijen, passagiers en technologie. Aan de inrichting ervan liggen allerlei politieke keuzes ten grondslag, maar die zie je bijna niet.’ Om die te begrijpen, en om eraan mee te kunnen doen, hebben we nieuwe beelden en concepten nodig, aldus Dijstelbloem.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden